Factors Influencing Farmers’ Decision Making in Organic Rice Cultivation at Al-Barokah Gapoktan, Lombuk Kulon Village, Wonosari District, Bondowoso Regency

  • Ugik Romadi Politeknik Pembangunan Pertanian Malang
  • Firman Adiyanto Politeknik Pembangunan Pertanian Malang
  • Ainu Rahmi Politeknik Pembangunan Pertanian Malang
Keywords: decision making, nature of innovation, organic rice, service availability

Abstract

The demand for organic rice products in the Al Barokah Gapoktan until 2021 reaches 520 tons/year, while the availability of raw materials is only 430 tons/year. So it is necessary to expand the land and recruit organic farmers. This study aims to find factors that influence the decision making of organic rice cultivation in the Al Barokah Gapoktan, Bondowoso Regency. This research is a descriptive quantitative study, with interview data collection techniques through questionnaires to 76 samples taken through simple random sampling. The data is then processed and analyzed using multiple linear regression data analysis. The results of the analysis of the data obtained, the availability of services (farm credit, facilities & infrastructure, marketing guarantees) and the nature of innovation (relative profit, compatibility, complexity and observability) have a significant effect on decision making in organic rice cultivation. Meanwhile, the characteristics of farmers (age, education, intensity of attending counseling, land area and income) did not significantly influence the decision making of organic rice cultivation.

References

Eisenfuhr. 2010. Pengambilan Keputusan Karir Pada Remaja Ditinjau dari Harga Diri dan Interaksi Sosial Teman Sebaya. [tesis]. Semarang: Universitas Katolik Soegijipranata.

Febrianti A. 2012. Identifikasi Problem Komunikasi Peternak di Kabupaten Manokwari Papua Barat. Jurnal Ilmu Komunikasi. 9(2): 157–165.

Febrianti A, Satmoko S, Setiawan BM. 2012. Pengaruh Karakteristik Penyuluh, Kondisi Kerja, Motivasi, Terhadap Kinerja Penyuluh Pertanian dan Pada Perilaku Petani PadiI di Kabupaten Rembang. Agrisocionomics: Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian. 1(2): 166–180

Ginanjar G, Ayu S, Dinar. 2017. Analisis Faktor Faktor yang Mempengaruhi Keputusan Petani dalam Melakukan Usahatani Jagg Hibrida (Zea mays L.). Universitas Majalengka. Jawa Barat.

Habibullah HJE. 2022. Analisis Adopsi Inovasi Teknologi Pertanian Berbasis Padi di Sumatera Selatan dalam Perspektif Komunikasi. Jurnal Pengkajian dan Pengembangan Teknologi Pertanian. 13 (2): 119–130

Harinta, Y. W. (2011). Adopsi inovasi pertanian di kalangan petani di Kecamatan Gatak Kabupaten Sukoharjo. Agrin, 15 (2).

Indraningsih KS. 2011. Pengaruh Penyuluhan Terhadap Keputusan Petani dalam Adopsi Inovasi Teknologi Tanaman Terpadu.Agro Ekonomi. 29 (1): 1–24.

Kementerian Pertanian. 2019. “Luas lahan tersertifikasi organik di Indonesia tahun 2021 (Angka Sementara).” Berita Resmi Statistik 2021. (77): 1–16.

Mardikanto T. 2009. Sistem Penyuluhan Pertanian. Diterbitkan Lembaga Pengembangan Pendidikan. UNS dan UPT Penerbitan dan Pencetakan UNS. Solo: UNS Press.

Lisana, Widi S. 2008. Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pengambilan Keputusan Petani Dalam Penerapan Pertanian Padi Organik di Desa Sukorejo Kecamatan Sambirejo Kabupaten Sragen. Surakarta: Universitas Sebelas Maret.

Nurlaili, Rochijan. 2019. Adopsi Inovasi oleh Peternak Sapi Perah di Kabupaten Pasuruan, Provinsi Jawa Timur. Jurnal Penyuluh Pembangunan. 1 (1): 92–98.

Romadi U, Farid A. 2016. Faktor Faktor yang Mempengaruhi tingkat Kemandirian Petani dalam Pengelolaan Usaha Tani Padi. Jurnal Arisistem. 12 (3): 155-164.

Published
2023-05-24
Section
Articles